LinkedIn

Vyhľadávač dopravného spojenia IDOS zvíťazil medzi 12 projekty v súťaži Európskej komisie o najlepší multimodálny plánovač trás.

„Ministerstvo dopravy si takého ocenenia váži. Sme radi, že práve v Českej republike máme tak kvalitný vyhľadávací program, ktorého kvality teraz potvrdila aj Európska únie,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Novák a dodal: „Dôležité je, že IDOS je na obsluhu pomerne jednoduchý a je dostupný širokej verejnosti, čím podporuje verejnú dopravu.“

Pohodlné cestovanie jednotlivcov po Európe hromadnou dopravou je jednou z priorít Siima Kallasa, podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za dopravu. Ten súťaž, ktorá vyberala najlepší a užívateľsky najpríjemnejší vyhľadávací program pre cestovanie po Európe, vyhlásil na prelome minulého a tohto roka.

Víťazom kategórie „Existujúci plánovač ciest“, ktorý umožňuje naplánovať si cestu cez hranice niekoľkých európskych štátov za využitia viacerých druhov dopravy, sa stal aj český projekt IDOS (Informačný dopravný systém), ktorého prevádzkovateľom je z poverenia českého ministerstva dopravy Chaps s.r.o., dcérska spoločnosť OLTIS Group.

Hlasovanie, v ktorom sa o priazeň verejnosti uchádzalo hneď dvanásť európskych projektov, prebiehalo od decembra minulého roka až do polovice januára 2012.

Stránky IDOS, ktorý sa o prvenstvo delí ešte s talianskym vyhľadávačom dopravného spojenia Trenitalia, si mesačne otvorí až 66 miliónov užívateľov.

Ocenenie si zástupcovia spoločností, ktoré vyhľadávače prevádzkujú, prevezmú na zasadaní výboru Európskeho parlamentu pre dopravu 26. marca 2012.